Τι είναι ορθοδοντική;

Είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία της ελαττωματικής σχέσης μεταξύ των γνάθων και των δοντιών. Είναι η πρώτη οδοντιατρική ειδικότητα που δημιουργήθηκε. Ξεκίνησε στις Η.Π.Α. στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Dr. Edward Angle. Ο ορθοδοντικός είναι οδοντίατρος που έχει εξειδικευτεί στην ορθοδοντική για επιπλέον 3 χρόνια μετά τη λήψη του πτυχίου της οδοντιατρικής, και έχει αποκτήσει τον τίτλο του ειδικού ορθοδοντικού από το Υπουργείο Υγείας.

Πως καταλαβαίνει κάποιος αν έχει ορθοδοντικό πρόβλημα;

Μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα που πρέπει να μας κάνουν να υποψιαστούμε ότι ίσως έχουμε ορθοδοντικό πρόβλημα είναι τα εξής: τα πάνω μπροστινά δόντια πετάγονται πολύ προς τα έξω σε σχέση με τα κάτω (προγναθισμός άνω γνάθου), τα πάνω δόντια υπερκαλύπτουν τα κάτω (υπερσύγκλειση), τα πάνω δόντια βρίσκονται πίσω ή μέσα από τα κάτω μπροστινά δόντια (προγναθισμός κάτω γνάθου), τα πάνω και τα κάτω μπροστινά δόντια έχουν κενό όταν κλείνουν μεταξύ τους (χασμοδοντία) και βεβαίως αν τα δόντια φαίνονται στριμωγμένα μεταξύ τους (συνωστισμός) ή αν έχουν κενά μεταξύ τους (αραιοδοντία). Ο πιο κατάλληλος να μας απαντήσει αν πράγματι χρειάζεται να επισκεφθούμε έναν ορθοδοντικό είναι ο οδοντίατρος μας.

Γιατί είναι σημαντικό να διορθωθούν τα ορθοδοντικά προβλήματα;

Ο πιο σημαντικός λόγος για να κάνει κάποιος ορθοδοντική θεραπεία είναι για να κρατήσει τα δόντια του υγιή και λειτουργικά για μια ολόκληρη ζωή. Τα στραβά, συνωστισμένα δόντια είναι δύσκολο να καθαριστούν σωστά με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος τερηδόνας. Επίσης, αυξάνεται η πιθανότητα ουλίτιδας ή και περιοδοντίτιδας. Αργά ή γρήγορα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών. Δόντια και γνάθοι που δεν ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους δεν επιτρέπουν στο στοματογναθικό σύστημα να λειτουργήσει σωστά κατά την μάσηση και την ομιλία με αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλημάτων στην άρθρωση της κάτω γνάθου. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επίτευξη αρμονίας μεταξύ των δοντιών και του προσώπου είναι εγγύηση για ένα ωραίο και υγιές χαμόγελο.

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει η πρώτη εξέταση από ένα ορθοδοντικό;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδία Ορθοδοντικών η πιο κατάλληλη ηλικία για την πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό είναι η ηλικία των 7 ετών. Ήδη από την ηλικία αυτή μπορεί ο ορθοδοντικός να διαγνώσει προβλήματα ανάπτυξης των γνάθων ή ανατολής των δοντιών και να παρέμβει κατάλληλα. Τα περισσότερα ορθοδοντικά προβλήματα είναι ευκολότερο να θεραπευτούν αν αποκαλυφθούν και αντιμετωπιστούν νωρίς.

Μπορεί να γίνει ορθοδοντική σε ενηλίκους;

Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις της ορθοδοντικής οποιαδήποτε ηλικία είναι πλέον κατάλληλη για ορθοδοντική. Ακόμα και ενήλικες προχωρημένης ηλικίας μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν ορθοδοντικά γιατί βασικός παράγοντας που καθορίζει τη δυνατότητα θεραπείας είναι η κατάσταση των δοντιών, των ούλων και του οστού που συγκρατεί τα δόντια και όχι η ηλικία.

Πόσο χρόνο διαρκεί μία ορθοδοντική θεραπεία ;

Ο μέσος χρόνος μιας πλήρους ορθοδοντικής θεραπείας κυμαίνεται μεταξύ 12 και 36 μηνών. Ωστόσο, θεραπεία σε κάποιο μεμονωμένο δόντι ή διευθέτηση περιορισμένης έκτασης προβλημάτων μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από 1 χρόνο.

Πονάνε τα σιδεράκια;

Τα δόντια, όπως ολόκληρο το σώμα μας, έχουν εκπληκτική ικανότητα προσαρμογής. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί τα δόντια να νιώθουν ευαίσθητα. Όμως το αίσθημα αυτό είναι μόνο προσωρινό και σταματάει μετά από λίγες μέρες. Ενίοτε, μπορεί κάποιο σιδεράκι να προκαλέσει μικροενοχλήσεις στο μάγουλο ή στην γλώσσα , πράγμα το οποίο αντιμετωπίζεται εύκολα.

$footeroptions = get_option('plugin_options');echo $footeroptions['newfootertext'];